facebook Foto: pixabay
Život

Fejsbuk i Tviter prvi put zatvorili naloge koji šire prozapadne politike

Izvor: 
FoNet Sub, 27/08/2022 - 15:21Ovog leta su Fejsbuk i Tviter prvi put uklonili mrežu lažnih korisničkih naloga koji promovišu stavove prozapadne politike stranoj publici i koji su kritični prema Rusiji, Kini i Iranu, navodi se u novom izveštaju, javlja Glas Amerike (VOA).

 
Nalozi, koji su prekršili uslove poslovanja kompanija, „koristili su obmanjujuće taktike za promovisanje prozapadnih narativa na Bliskom istoku i u centralnoj Aziji“ i verovatno su sprovodili niz tajnih kampanja u trajanju od pet godina, navodi se u izveštaju Univerziteta Stanford i Grafika, kompanije za analizu društvenih medija. Tviter i Fejsbuk, koji su predali svoje podatke o nalozima istraživačima, nisu javno identifikovali koji entiteti ili organizacije stoje iza kampanja, rekli su istraživači. Tviter je identifikovao SAD i Britaniju kao „pretpostavljene zemlje porekla“ kampanje, a Meta, matična kompanija Fejsbuka i Instagrama, identifikovala je SAD kao zemlju porekla, navodi se u izveštaju.
 
Poslednjih godina internet kompanije zatvarale su onlajn operacije uticaja koje potiču od autoritarnih režima u Kini, Rusiji i Iranu. Otkriće onlajn operacije uticaja sa sedištem u SAD koja koristi mnoge od istih tehnika, kao što su lažni ljudi i lažni sledbenici da proguraju naraciju, postavlja pitanja o tome ko stoji iza tih napora, njihovih ciljeva i da li je operacija efikasna, navodi VOA.

 

 
MarketingNajnovije vesti