google Foto: pixabay
Život

Gugl kažnjen zato što je pratio korisnike i kad isključe lokaciju

Izvor: 
N1 Pon, 15/08/2022 - 15:09"Gugl" će morati da plati 60 miliona dolara australijskim korisnicima koje je prevario u vezi sa opcijama praćenja na njihovim telefonima između početka 2017. i kraja 2018.

 

Australijski organi za zaštitu potrošača optužili su „Gugl“ da je kompanija nastavila da ih prati čak i nakon što su zabranili prikupljanje podataka u opcijama „Istorija lokacija“ i „Aktivnosti na vebu i u aplikacijama“.

Sudija, koji je predsedavao slučajem protiv „Gugla“, rekao je da „razumni“ ljudi ne bi pomislili da bi omogućavanje praćenja aktivnosti na vebu i u aplikacijama takođe dalo „Guglu“ dozvolu da koristi podatke o njihovoj lokaciji, jer veb obrazac nije naveo nikakvu posebnu referencu na lokacija.

Iako "Gugl" tvrdi da je time narušena privatnost „samo nekoliko ljudi“, australijski sud je saopštio da je problem zahvatio najmanje 1,3 miliona ljudi, što je daleko više od onoga što "Gugl" tvrdi, prenosi N1 BiH.

Na saslušanju u Saveznom sudu 13. avgusta rečeno je da je "Gugl" pristao na kaznu od 60 miliona dolara.

Sud je takođe zatražio od "Gugla" da preduzme korake kako bi osigurao obavezu da poštuje i edukuje svoje osoblje o austrijskom zakonu o potrošačima.

U svoju odbranu, "Gugl" kaže da je već rešio problem pre nego što je pokrenut slučaj Saveznog suda i da je promenio način na koji upravlja podacima o lokaciji.

„Mnogo smo uložili u to da informacije o lokaciji učinimo jednostavnim za upravljanje i lakim za razumevanje pomoću alata koji su prvi u industriji, kao što su kontrole za automatsko brisanje, uz značajno smanjenje količine podataka koji se čuvaju. Kao što smo pokazali, posvećeni smo kontinuiranom napretku koji korisnicima daje kontrolu i transparentnost uz pružanje najkorisnijih mogućih proizvoda“, saopštio je "Gugl" nakon presude, o kojoj nije rekao ni reč.

 

 
MarketingNajnovije vesti