Mačka Foto: pixabay
Život

Imate mačku za kućnog ljubimca? Evo kako to utiče na vaše zdravlje

Izvor: 
B92/PETMAGAZINE.RS Sre, 08/12/2021 - 20:26Osim što vam pružaju neizmernu ljubav, mace pozitivno deluju i na vaše zdravstveno stanje, pokazala su istraživanja.

Dvadesetogodišnje istraživanje američkih naučnika pokazalo je da vlasnici maca imaju i do 40 odsto manju šansu da dobiju srčani udar, a 30 procenata manju za razvitak neke druge bolesti srca.

Takođe, osobe koje su imale težak kardiološki zahvat imaju veće šanse za preživljavanje ako im društvo pravi mačka. Vlasnike mačaka ređe pogađa i moždani udar. Možda niste znali, ali smeh jača imunitet, a cica-mace svojim vragolijama, skakanjem i igrom umeju da nas zasmeju do suza.

Prema istraživanju kalifornijskog univerziteta Loma Linda, smeh i veselje mogu podići visinu imunoglobulinskih proteina za čak 14 odsto, pa tako i ojačati imunitet.

Osobe koje u domu imaju mace znatno ređe pate od depresije, imaju niži nivo holesterola u krvi i ređe idu kod lekara. I mačje predenje je lekovito.

Ono obično varira u rasponu od 20 Hz do 140 Hz, što je frekvencija koja se koristi u medicini. Dokazano je da predenje može da ublaži probleme s disfonijom (poteškoće s disanjem) i da smanji krvni pritisak.

Vibracije predenja mogu da pomognu i u lečenju infekcija i otoka, ubrzaju zalečenje oštećenih mišića, ligamenta i tetiva i pomognu u terapiji lečenja kostiju i obnavljanja snage.

 
MarketingNajnovije vesti