vakcina Foto: pixnio
Život

Istraživanje otkrilo da li vakcina utiče na menstrualni ciklus

Izvor: 
N1 Sub, 08/01/2022 - 09:04Žene vakcinisane protiv koronavirusa imale su neznatno kašnjenje u menstrualnom ciklusu od skoro jednog dana u odnosu na one koje nisu bile vakcinisane, prema studiji koju je finansirala američka vlada.

Ali, na trajanje ciklusa vakcinacija nije uticalo, prema istraživanju sprovedenom na gotovo 4.000 žena i objavljenom u časopisu „Obstetrics & Gynecology“.

lison Edelman sa Univerziteta za zdravlje i nauku Oregon koja je vodila istraživanje rekla je za AFP da su efekti mali i očekuje se da će biti privremeni, što je „vrlo ohrabrujući“ nalaz za one kod kojih se pojave te promene, prenosi N1.

Studija takođe može da pomogne u suzbijanju dezinformacija protiv vakcina, koje su raširene na društvenim mrežama.

Blago povećanje dužine menstrualnog ciklusa nije klinički značajno. Svaku promenu kraću od osam dana Međunarodna federacija ginekologije klasifikuje kao normalnu.

Menstrualni ciklusi traju oko 28 dana, ali njihovo trajanje varira od žene do žene, kao i unutar životnog veka žene. Takođe se može promeniti u vreme stresa.

Za potrebe svoga istraživanja naučnici su analizirali podatke iz aplikacije za anonimno praćenje plodnosti, kod ženama starosti od 18 do 45 godina koje nisu koristile hormonsku kontracepciju.

Vakcinisano je oko 2.400 učesnika, većina je vakcinisana Fajzerom (55 odsto), a slede one vakcinisane Modernom (35 odsto) i vakcinom Džonson i Džonson (sedam odsto).

Za poređenje je uključeno i oko 1.500 nevakcinisanih žena.

Među vakcinisanom grupom prikupljeni su podaci iz tri uzastopna ciklusa pre vakcinacije i iz još tri uzastopna ciklusa, uključujući ciklus ili cikluse u kojima se vakcinisalo.

Za nevakcinisane osobe podaci su prikupljani za šest uzastopnih ciklusa.

U proseku, prva doza vakcina bila je povezana sa povećanjem dužine ciklusa od 0,64 dana, a druga doza sa povećanjem od 0,79 dana, kada se uporedi vakcinisana i nevakcinisana grupa.

Odgovor imunskog sistema na vakcinu mogao bi da bude razlog te promene.

„Znamo da su imunski i reproduktivni sistem međusobno povezani“, rekla je Edelman.

Aktivirani imunski sistem mogao bi da utiče na osovinu hipotalamus-hipofiza-jajnici – ono što Edelman naziva „putem kojim vaš mozak razgovara sa vašim jajnicima, razgovara s vašom maternicom“ ili jednostavno „telesnim satom“.

Tačnije, čini se da proizvodnja upalnih proteina zvanih citokini remeti način na koji ova osa reguliše menstrualne cikluse.

Čini se da su promene najizraženije kada se vakcinacija obavi rano u folikularnoj fazi, koja počinje prvog dana menstruacije i završava kada počne ovulacija.

Zapravo, podgrupa ljudi koja je primila dve doze vakcine Fajzer ili Moderna tokom istog ciklusa, za razliku od dva različita ciklusa, zabeležila je prosečno povećanje dužine ciklusa od dva dana – ali efekat se opet čini privremenim.

Tim se sada nada da će prikupiti više podataka o sledećim ciklusima među vakcinisanim ženama kako bi potvrdili dugoročni povratak na početnu vrednost, pa se nadaju da će proširiti studiju na globalnu kako bi mogla da razlikuje efekte između vrste vakcina.
MarketingNajnovije vesti