Hitna pomoć
Život

Još jedno dete preminulo od vrućine u kolima – šta da radite ako posumnjate na toplotni udar

Izvor: 
RTS/ABC NEWS Sre, 22/06/2022 - 11:13


Petogodišnji dečak je preminuo u Hjustonu pošto je bio ostavljen u automobilu po rekordno visokim temperaturama. To je peti ovakav slučaj u Sjedinjenim Držvama ove godine. Decu nikada ne treba ostavljati samu u kolima, a kola uvek treba držati zaključana, kako mališanima ne bi palo na pamet da se u igri bez pitanja zavuku u njih. Ša da radite ako ipak dođe do toplotnog udara?

Automobil u kojem je bio dečak u ponedeljak je bio parkiran ispred porodične kuće nekoliko sati pre nego što je ustanovljeno da je u njemu bio dečak, saopšteno je iz kancelije šerifa.

U Hjustonu je taj dan bilo 39 stepeni, što je najviša temperatura još od 2011. godine.

Članovi dečakove porodice su rekli da su pripremali rođendan ćerke.

Dečakova majka je bila uzbuđena i pokušavala sve da organizuje i zbog sve te gužve prošlo je dosta vremena dok nisu utvrdili da dete nije u kući", rekao je šerif Ed Gonzales.

Naveo je i da se čini daje dečak znao sam da se odveže i izađe iz automobila, ali da je automobil ukojem je bio bio iznajmljen, a ne porodični automobil.

To je peto dete koje je ove godine preminulo u SAD u automobilu od vrućine.

Deca su često žrtve toplotnog udara u kolima. Naime, dovoljno je da ostavite dete u kolima na kratko, da nešto obavite, i da za to vreme – ako ste parkirani na suncu, temperatura u kolima značajno poraste.

Decu nikada ne treba ostavljati samu u kolima, a kola uvek držite zaključana, kako mališanima ne bi palo na pamet da se u igri bez pitanja zavuku u njih.

Preporuke Halo bebe - šta da radite ako dođe to toplotnog udara?

Ako posumnjate da dete ima toplotni udar, odmah zovite hitnu pomoć (194) ili ga odvezite u bolnicu.

Simptomi toplotnog udara

Simptomi toplotnog udara su visoka telesna temperatura, iznad 40 stepeni, crvena, vruća i suva koža, brzo plitko disanje, ubrzan rad srca, mišićna slabost i grčevi, nizak krvni pritisak, vrtoglavica, glavobolja, umor, mučnina i povraćanje, gubitak svesti (nekada je nesvestica prvi znak), odsustvo znojenja.

Potrebno je da sklonite dete sa sunca - odvedite ga u hlad ili u rashlađenu prostoriju, skinete suvišnu odeću sa deteta, rashladite dete umivanjem ili polivanjem hladnom vodom.

Ukoliko ste u mogućnosti, preporučljivo je da ga okupate ili istuširate ne previše hladnom vodom. Ukoliko voda nije dostupna, pomaže i izlaganje strujanju vazduha (npr. rashlađivanje ventilatorom).

Ukoliko je svesno, detetu treba dati da pije rashlađene napitke.

Ako još nije stigla stručna pomoć, zovite službu hitne pomoći (194) za dalje instrukcije. Nakon oporavka od toplotnog udara, dete je i tokom sledećih nedelja osetljivo na visoke temperature. Najbolje je da izbegava visoke temperature i fizičku aktivnost, sve dok ne dobije odobrenje od pedijatra.
MarketingNajnovije vesti