wikimedia
Život

Kompanija koja razvija vakcinu: Možda ćemo morati namerno da zarazimo neke ljude

Izvor: 
Hina Ned, 31/05/2020 - 10:13

Izvršni direktor "AstraZenece", firme koja razvija vakcinu protiv virusa korona na Oksford univerzitetu, rekao je da je prerano da ciljano izlože učesnike eksperimenta patogenu, ali to bi bila opcija ako eksperiment naiđe na prepreke.
 
Britanska farmaceutska kompanija prošle nedelje je započela drugu i treću fazu razvoja vakcine i za testiranja traži oko 10.000 odraslih i dece u Britaniji.
 
Određeni broj učesnika moraće da se zarazi tokom svog svakodnevnog života kako bi praćenje podataka tokom trajanja studije u narednih nekoliko meseci bilo pouzdano.
 
O takozvanim testiranjima na ljudima naučnici su razgovarali kao o alternativnoj opciji, a deo tog procesa je da se volonteri koji će primiti vakcinu namerno zaraze.
 
"Trkamo se s vremenom. Vidimo da u Evropi bolest već opada", rekao je izvršni direktor kompanije Paskal Sorio na onlajn brifingu za medije. "Vrlo brzo će nivo bolesti biti nizak i postaće teško, tako da moramo da radimo vrlo brzo. Ako zaraza padne na nizak nivo, možda će morati da se razmotre ciljane zaraze. Ipak, smatramo da je sada prerano za to", dodao je.
 
Kompanije i instituti za istraživanja trenutno rade na više od 100 vakcina, od kojih se oko 10 testira na ljudima, kako bi se sprečila respiratorna bolest za koju trenutno nema leka i koja je ubila oko 350 hiljada ljudi.
 
Sorio je rekao da je jedan tim sa Oksforda koji je u aprilu počeo s ranim testiranjem vakcine na ljudima kako bi utvrdio sigurnost i imunološke odgovore, već počeo da deli svoje početne rezultate.
 
"Uskoro bi trebalo da vidimo rezultate", rekao je Sorio.
 
Univerzitet Oksford je saopštio da bi šira ispitivanja mogla trajati između dva i šest meseci, u zavisnosti od toga koliko se još učesnika zarazi virusom tokom javnozdravstvenih pokušaja da se uguši širenje zaraze.MarketingNajnovije vesti