Foto: Pixabay
Život

Lekari tvrde: Nedelju dana bez društvenih mreža bi nam oporavilo psihu

Izvor: 
B92/TVPrva Uto, 17/05/2022 - 20:15














Lekari tvrde da bi sedmodnevni odmor od društvenih mreža doprineo boljem raspoloženju i očuvanju mentalnog zdravlja. Možete li da zamislite nedelju dana bez Instagrama, Fejsbuka i Tvitera? Ukoliko je odgovor negativan, važno je znati kada se pali crvena lampica koja signalizira da smo preterali sa virtuelnim svetom.

Iako im je prvobitna namena bila olakšavanje komunikacije i brži dolazak do informacija, društvene mreže su u modernom svetu poprimile mnogo veći značaj u životima ljudi. Mnogi ne mogu da zamisle jedan dan bez skrolovanja, lajkovanja i deljenja fotografija.

"Ukoliko imamo problem sa tim da ne otvorimo društvenu mrežu čim ustanemo ili onda kad nam u trenutku sine neka ideja, imamo problem da odložimo, imamo anksioznost kad nismo dovoljno često na društvenim mrežama pa nismo ispratili sve, onda svakako možemo da govorimo o tome da to već nalikuje na zavisnost", rekla je psihijatar i psihoterapeut Irena Đorđević za TV Prva.

Negativni efekti prekomernog korišćenja društvenih mreža su brojni.

"Svakako one mogu da pojačaju i našu anksioznost, depresivnost i negde možemo da stvorimo jedan zavisinički obrazac ponašanja u odnosu na njih pa da nam bude problem ukoliko nam nisu dostupne u nekom trenutku", zaključila je psihijatar i psihoterapeut Irena Đorđević.

 








Marketing



Najnovije vesti