koronavirus Foto: pixabay
Život

Moguć drugi talas virusa korona nakon leta

Izvor: 
Tanjug Čet, 28/05/2020 - 19:21

Stručnjaci za zarazne bolesti navode da je postoji mogućnost da se korona virus ponovo pojavi po završetku leta, ali ne znaju koliko će biti ozbiljna situacija.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponudila je sumornu hipotezu o tome kako bi narednih nekoliko meseci korona virus mogao da izgleda.
 
Dok još uvek živimo u vreme prvog talasa pandemije, a slučajevi i dalje rastu, infekcije bi mogle naglo i značajno da skoče bilo kada, preneo je Si-En-En.
 
"Možda dođe do drugog talasa na ovaj način", rekao je Majk Rajan, izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije u ponedeljak.
 
Novi vrhunac zaraze značio bi nagli skok u slučajevima, koji bi mogli ponovo da preopterete zdravstvene sisteme i eventualno izazovu veći broj smrtnih slučajeva. Drugi vrhunac bi mogao biti gori od prvog, a da li će na jesen doći do porasta slučajeva zavisi od toga šta sada radimo.
 
U scenariju drugog vrhunca, slučajevi koronavirusa pojavili bi se oštro i brzo sve dok ne dostignu novi maksimum, verovatno nakon perioda u kome je stopa infekcije bila prilično stabilna.
 
U drugom talasu, infekcije se mogu postepeno razvijati i pogoditi različite regione sveta u različito vreme. Tokom drugog vrhunca mogao bi biti zaražen koronavirusom mnogo veći broj ljudi u isto vreme, tokom sezone gripa, što bi dovelo da velikog pritiska na zdravstvene sisteme, navodi Si-En-En.MarketingNajnovije vesti