Photo: Pexels
Život

Može li se mobilni pratiti i kada je GPS isključen?

Izvor: 
N1 Sre, 31/08/2022 - 07:42Svi pametni telefoni imaju ugrađenu GPS uslugu, koja se može koristiti za otkrivanje podataka o lokaciji. Međutim, šta ako ne želite da delite podatke o svojoj lokaciji? Da li je i dalje moguće pratiti mobilni telefon ako isključite GPS?

 

To je naizgled samo tehničko pitanje, jer bi u praksi isključivanje usluga lokacije trebalo da onemogući praćenje uređaja. Ipak, to ne važi u svakom slučaju.

Isključivanje lokacije može dobro da prikrije vašu lokaciju, ali se istovremeno mogu koristiti druge tehnologije i tehnike kako bi lokacija uređaja bila otkrivena.

 

Načini za praćenje mobilnog bez GPS-a

Predajnici operatera mobilne telefonije se nalaze svuda, a mogu pomoći u praćenju uređaja tako da identifikuju na koji toranj je spojen vaš mobilni i potom mere vremenski period koji je potreban signalu da napravi povratnu vezu između tornjeva i telefona.

To se potom pretvara u određenu udaljenost ili raspon, a na osnovu toga se može dobiti prilično tačna lokacija telefona. Ovo dobro funkcioniše jer je mobilni stalno spojen s obližnjim torenjem, piše N1.

Beslatna Wi-Fi mreža na određenim javnim mestima sve je češća pojava, a ako se na nju spojite, moguće je pratiti lokaciju uređaja. Većina pružalaca besplatnih Wi-Fi usluga prikuplja adresu uređaja za kontrolu pristupa medijima (MAC) u zamenu za vezu.

StingRays koji su poznati kao simulatori baznih stanica funkcionišu poput predajnika, osim što im je jedina svrha praćenje vašeg telefona umesto pružanja stvarne mrežne veze. StingRay uglavnom koriste bezbednosti za praćenje uređaja u određenom području. Oni emituju signale jače od tornjeva, što tera mobilne telefone da se „odspoje“ s regularnih baznih stanica i umesto toga se povežu na njih, piše Make use of.

Zlonamerni softveri mogu pratiti lokaciju uređaja na kojima su instalirani i pri tome su maskirani kao ažuriranje koje služi poboljšanju brzine interneta.

Zaključak je da ako želite da sprečite praćenje uređaja, nemojte se spajati na besplatne Wi-Fi mreže, isključite GPS, surfujte koristeći VPN, preuzimajte aplikacije samo sa zvaničnih, proverenih storova, proučite dopuštanja koja aplikacija traži od vas i redovno ažurirajte uređaj.

 
MarketingNajnovije vesti