Hleb rezani Foto rprata (flickr)
Život

Namirnice koje ubrzavaju starenje kože

Izvor: 
citymagazine.danas.rs.Aktivni Si Ned, 06/02/2022 - 11:53Ukoliko se trudite da mladolik izgled zadržite pažljivim odabirom kozmetike i zdravim načinom života, razmislite još jednom i o načinu ishrane.

Neke namirnice koje ubrzavaju proces starenja često su na našem tanjiru, a trebalo bi da ih izbegavamo. Izdvojili smo četiri najzastupljenije…

Pomfrit

Svoju glad i želju za slanim često utolimo prženim krompirom, ali hrana pripremljena na ovaj način, uz dodatak soli, nepovoljno utiče na kožu. Namirnice koje se prže u ulju na visokim temperaturama oslobađaju slobodne radikale, koji jako oštećuju ćelije i zasigurno ubrzavaju prve znakove starenja.

Ulje za prženje

Ova stavka se odnosi na samo kuvanje. Kukuruzno i suncokretovo ulje mogu proizvesti slobodne radikale koji narušavaju kvalitet kože, što je posebno primetno kod zagrevanja na visokim temperaturama. Umesto toga, koristite maslinovo ulje koje je bogato antioksidansima i vitaminom E, i smiruje infekcije u telu.

Beli hleb

Problem belog hleba je u rafinisanim mastima i visokom glihemijskom indeksu. Ovakva hrana može uzrokovati upale u telu, koje povezujemo sa starenjem. Stoga, priuštite sebi tamniji i integralni hleb umesto belog.

Beli šećer

Možda ste primetili da beli šećer uzrokuje akne i, dugoročno gledano, bore i trajne posledice na koži. Kada poželite šećer, počastite se voćem ili tamnom čokoladom. Borovnice su posebno dobre u sprečavanju gubitka kolagena, što je pokazala jedna studija.
MarketingNajnovije vesti