Vino u čaši Foto: pexels
Život

Nova studija pobija prethodnu – čaša vina ipak zdrava

Izvor: 
N1/The Times Uto, 12/10/2021 - 19:21


Nema potrebe da se osećate krivim zbog povremene čaše vina uz ručak ili večeru, rekli su stručnjaci, nakon što su otkrili nedostatke u značajnoj studiji koja je pokazala da je čak i mala količina alkohola štetna.

Rad objavljen u časopisu „The Lancet“ 2019. podigao je veliku prašinu kada je objavio da čak i male količine alkohola povećavaju krvni pritisak i šanse za moždani udar.

Studija zasnovana na 500.000 ljudi, koristila je analitičke tehnike zasnovane na genetici da poništi prethodne tvrdnje da bi jedno ili dva pića dnevno u stvari mogla da ima zaštitnu ulogu.

U najnovijem izveštaju naučnika sa Univerziteta u Londonu i Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM), tvrdi se da je Lansetova analiza bila pogrešna.

„Nije lako definisati bezbednu količinu alkohola, ali nije istina reći da je jedna čaša vina štetna“, rekao je za Times sir Nikolas Wald, stručnjak za epidemiologiju i preventivnu medicinu na UCL i dodao:

„Imajuću u vidi dosadašnja saznanja povremena čaša vina ili piva bila bi prihvatljiva. Nisam mišljenja da je jedino ispravno ako je unos alkohola nula“.

Studija naučnika sa Oksforda pratila je pola miliona ljudi u Kini u periodu od 2008. do 2017. godine. Oni su uporedili grupu koja je bila alergična na alkohol i nije ga pila, sa grupom u kojoj su se pile različite količine pića.

Analiza je pokazala da dve trećine učesnika koji su mogli da piju imalo veći rizik od visokog krvnog pritiska i moždanog udara.

Nova studija objavljena u „International Journal of Epidemiology“ otkrila je nedostatak u tehnikama analize koje su koristili istraživači sa univerziteta Oksford.

Većina značajnih istraživanja o uticaju alkohola na moždani udar i krvni pritisak pokazuju odnos između alkohola i rizika od moždanog udara krivom koja ima oblik slova „J“.

Istraživači UCL i LSHTM uzeli su hipotetičku populaciju za koju su znali da bi tačna statistička analiza trebalo da pokaže ovu krivu u obliku slova „J“.

Kad su sproveli statističku analizu koja je korišćena u Lansetovoj studiji, ona nije imala pravilan oblik slova „J“. Zbog toga istraživači veruju da postoji nedostatak u metodologiji prethodnog rada.

Profesor Kris Frost, medicinski statističar na LSHTM- i jedan od koautora studije, rekao je da je studija pokazala da je „malo alkohola prihvatljivo, a da su veće količine štetne“.

On je takođe istakao da ova studija ne bi trebalo da podstiče ljude da konzumiraju alkohol, već da bi trebalo da ukaže na nedostatke u analizi Lansetove studije.

 
MarketingNajnovije vesti