Foto: pixabay
Život

Odobreno testiranje vakcine protiv virusa korona na ljudima

Izvor: 
Tanjug Sre, 22/04/2020 - 14:06Nemački Paul Erlih institut (PEI) danas je saopštio da je odobreno prvo testiranje vakcine protiv virusa korona na ljudima.

PEI, sa sedištem u Langenu, u Nemačkoj je vodeća institucija u potrazi za vakcinama i nadležna za izdavanje odobrenja.
 
Prvi čovek PEI Paul Cihutek rekao je da je institut u borbi protiv virusa korona odobrio prvu fazu testiranja, te da očekuje da će vakcina biti spremna na proleće iduće godine.
 
Prva faza testiranja na ljudima se sprovodi na grupi dobrovoljaca i u toj fazi se istražuje da li je vakcina uopšte bezbedna, da li nanosi štetu, pošto je do sada u predkliničkim analizama vakcina testirana samo na životinjama.
 
U drugoj fazi se nova vakcina zatim testira na više hiljada ljudi sa ciljem da se ustanovi da li ima odgovarajuće delovanje protiv korone i da li štiti ljude od zaraze.
 
Cilj je da se stvori imunitet kod vakcinisanih osoba, a uz to mora biti analizirano i kolika doza vakcine je potrebna da bi delovala.
 
U trećoj fazi vakcina se testira na uzorku do 20.000 ljudi, sa ciljem utvđivanja delovanja vakcine na tako velikom broju i kako bi se ustanovilo ima li propratne pojave, jer je uslov za odobrenje vakcine da je maksimalno bezbedna.
 
Nakon tri kliničke studije na ljudima Institut će u hitnom postupku proveravati da li su testovi sprovedeni ispravno i nakon toga daje se odobrenje za proizvodnju vakcine.MarketingNajnovije vesti