Koronavirus Foto: pixabay
Život

Omikron i šta o njemu znamo

Izvor: 
Prim. dr Slavica Plavšić Sre, 01/12/2021 - 06:56Omikron, nazvan po grčkom slovu, peti je soj  korona virusa koji je SZO na vanrednoj konferenciji od 26.11 2021g, označila kao soj koji  "izaziva zabrinutost" U istu kategoriju spadaju i sojevi : Alfa, Beta, Gama i Delta.

Ovaj soj je otkriven u Južnoj Africi i izazvao je  priličnu paniku u Evropi i celom svetu.Vodeći naučnici su soj Omikron (B.1.1.529) opisali kao najopasniju varijantu koju su videli od početka pandemije, jer ima 50 mutacije u šiljastom proteinu,delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi odgovor imunog sistema. Sadašnji PCR testovi nastavljaju da uspešno otkrivaju omikron soj. Postoji "veoma visok" da će se nova varijanta COVID-19 proširiti u  Evropi, saopštila je zdravstvena agencija EU.

Prvi slučaj ovog soja virusa u Evropi otkriven je u Belgiji i Izraelu, ali postoji sumnja da se već pojavio i u Nemačkoj, Holandiji, Italiji  i drugim evropskim zemljama.Države Evropske unije  su se složile da privremeno obustave vazdušni saobraćaj iz sedam država južne Afrike: Bocvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibija, Južnoafrička republika, Zimbabve.

Još se ne zna :

  • da li se novi soj prenosi brže,
  • da li daje težu kliničku sliku i veću smrtnost od one koju izaziva delta soj,
  • da li je osetljiv na postojeće vakcine?

Mnogi naučnici širom sveta traže odgovore na ova pitanja i nadaju se da ih dobiti u naredne dve nedelje. Oglasila se i nemačka kompanija Biontek, koja je saopštila da su potrebne dve nedelje da bi se utvrdilo da li je novi soj virusa otporan na vakcinu.

U slučaju da je potrebna nova vakcina, ona bi mogla da se razvije u roku od šest nedelja, a prve doze bi mogle da se isporuče u roku od 100 dana.Treba imati u vidu da je u Južnoafričkoj Republici vakcinisano samo 24% stanovništva, a u Africi samo 7%.

Dakle, za sada znamo da Omikron ostaje kao soj koji izaziva značajnu zabrinutost i zahteva izuzetan stepen praćenja ,opreza i  poštovanja protiv epidemijskih mera.

Izvor SZO

 

 

 

 

 
MarketingNajnovije vesti