Foto: Pixabay
Život

Otkrivena nova vrednost broja Pi, ovo je poslednjih 10 decimala

Izvor: 
Euronews Srbija Uto, 17/08/2021 - 20:11Švedski Univerzitet primenjenih nauka u Graubidenu postavio je novi svetski rekord računanja broja Pi i došao do 62,8 triliona decimala.

Kako bi došao do ovog rezultata, univerzitet je koristio veštačku inteligenciju koja je radila neprekidno 108 dana i devet sati.

Istraživački tim je rekao da je računarski sistem brojao 3,5 puta brže od veštačke inteligencije koja je postavila prethodni rekord 2020. godine, kada se stiglo do 50 triliona decimala broja Pi.

"To je približno dva puta brže od Gugla, koji je postavio rekord 2019. godine", dodaje se u saopštenju.

Istraživači kažu da će otkriti čitav rezultat nakon što ga Ginisova knjiga rekorda odobri, a podelili su sa javnošću da su poslednje cifre broja Pi do kog su došli: "7817924264".

Pi je broj koji se koristi u računanju prečnika kruga.

Nemoguće je znati njegovu tačnu vrednost jer je broj decimalnih mesta beskonačan, ali se znanje o ovom neobičnom broju stalno ažurira zahvaljujući razvoju tehnologije.

Dok neki entuzijasti pokušavaju da zapamte stotine ili hiljade cifara broja Pi, većina ljudi ima tendenciju da računa koristeći vrednost tog broja kao: 3,1415927.

 
MarketingNajnovije vesti