Čišćenje mobilnog Foto: pixabay
Život

Ovim sredstvima ne bi trebalo da čistite pametni telefon ili tablet

Izvor: 
N1 Ned, 22/08/2021 - 19:18


Čišćenje tableta ili pametnog telefona pogrešnim sredstvima može uzrokovati trajna oštećenja. Produžite njegov radni vek zaobilaženjem ovih naoko praktičnih metoda čišćenja.

Ako koristite jedno od sledećih sredstava za čišćenje svog pametnog telefona, predlažemo da prestanete jer ćete od toga verovatno imati više štete nego koristi.
Sredstvo za dezinfekciju ruku

S obzirom na to da neki dezinficijensi imaju sastojke poput mirisa i etanola, najbolje je sredstva za dezinfekciju ruku držati što dalje od telefona. Ako ste, doduše, dirali nešto pre dolaska kući, dezinfikujte ruke pre nego što krenete da dirate ekran, kako biste sprečili širenje virusa i bakterija. Za najbolje rezultate koristite proizvedeni dezinficijens, umesto da pripremate svoj kod kuće, piše tportal.

Sredstvo za čišćenje prozora

Svoja ogledala i prozore čistite sredstvom za pranje stakla i čisti su – zašto onda ta metoda ne bi radila i na ekranu pametnog telefona? Zato što veliki broj novih telefona, uključujući one iz Applea, ima zaštitni sloj koji odbija vodu i ulje, te koji je s vremenom moguće istrošiti.

Korišćenjem agresivnih sredstava taj se sloj može izbrisati i učiniti telefon puno ranjivijim na ogrebotine. Ako pitate stručnjake, čućete da sva sredstava za čišćenje koja imaju abrazivni sastojak mogu da izgrebu vaš uređaj.

Sredstva za čišćenje kuhinje

Sloj koji štiti od ogrebotina možda neće biti izbrisan sredstvom za čišćenje površina, no problem nastaje zbog uljnog premaza. Apple još upozorava da abrazivna sredstva mogu da oštetite zaštitni sloj telefona.

Papirni ubrusi

Premda izvrsno upijaju tečnost i čiste stolove, papirni ubrusi nisu dobri za ekrane. Papir se može usitniti i stvoriti još smeća na ekranu ili u nekim slučajevima – izgrebati ekran. Ako već čistite ekran, radite to krpom od mikrofibera

Alkohol

S obzirom na to da noviji telefoni imaju zaštitni premaz, alkohol ga može s vremenom ukloniti učinivši telefon sklonijim ogrebotinama. Apple, na primer, moli korisnike da ne koriste alkohol pri čišćenju uređaja.

Sredstvo za skidanje šminke

Neka od tih sredstava sadrže hemikalije koje mogu da oštete elektronsku zaštitu. Umesto toga uzmite komadić meke tkanine i namočite je u vodu, pa time očistite svoj pametni telefon, upozorava Cnet.

Komprimovani vazduh

Vaš pametni telefon je prilično osetljiv uređaj, što znači da duvanje intenzivne količine vazduha u ulaze može da uzrokuje štetu – pogotovo na mikrofonu. Stoga Apple predlaže da za čišćenje njihovih uređaja ne koristite komprimovani vazduh.

Sapun za ruke

Premda su sapuni za ruke i (poneki) sapun za posuđe nežni, oni su korisni isključivo ako ih pre čišćenja razredite vodom. Većina proizvođača pametnih telefona predlaže da vodu držite što dalje od telefona, pa je možda najbolje držati se mokre krpice.

Sirće

Loša ideja. Sirće će vrlo brzo skinuti zaštitu ekrana. Trebalo biste, ako već to radite, koristiti razređeno sirće, i to za delove telefona bez premaza – razmera vode i sirćeta trebalo bi da bude 1/1, piše N1.

 
MarketingNajnovije vesti