Foto: Piqsels
Život

Pomozite svojoj koži uz pomoć lekovitog bilja

Izvor: 
RTS Sre, 06/10/2021 - 08:57Čajevi, kupke i melemi od lekovitih biljaka mogu biti od višestruke pomoći kada se jave kožni problemi. Kako na najbolji način upotrebljavati biljke da bi naša koža postala i ostala zdrava RTS otkriva u rubrici „Tajna bilja“.

Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar kaže da za zaštitu kože treba, pre svega, koristiti biljke sa esencijalnim uljima koja deluju snažno antiseptično.

„Moramo biti oprezni sa nanošenjem esencijalnih ulja i nikad ih ne treba nanositi na kožu nerazblažena. Postoje dva izuzetka - lavanda i čajno drvo koje obe deluju blago, a imaju snažna antiseptična dejstva“, navodi Antonijević.

Čajno drvo je poreklom iz Australije, ali se proizvodi od njega mogu pronaći kod nas.

Od domaćih biljaka jako dobar izbor za ovu namenu je kleka, koja je odlična za one koji imaju problem sa aknama i nečistom kožom.

Ukoliko je problem sa kožom povezan sa hormonima, Antonijević preporučuje žalfiju ili matičnjak, koji su veoma efikasni.

Šta protiv upala kože

Kamilica, neven i hajdučka trava su takođe biljke koje pomažu kod upalnih procesa.

„One deluju snažno protivupalno. Kamilica i hajdučka trava sadrže azulen, supstancu koja njihovim esencijalnim uljima daje plavu boju. Dobro je poznato da kamilica deluje snažno protivupalno kod iritacija kože, a može i da se koristi kod obloga za oči“, objašnjava narodni travar.

Prema njegovim rečima, jak čaj od kamilice ili hajdučke trave (3 supene kašike na pola litra vode) može da se upotrebljava kao veoma efikasan tonik. Prilikom spremanja čaja, on ne treba da kuva, već biljke treba potopiti u proključalu vodu, pokriti i ostaviti da odstoji pola sata.

Nakon što se procedi, tom tečnošću treba se umiti i ne ispirati vodom, već ostaviti da se koža osuši.

Kako napraviti uljani macerat

Esencijalna ulja ne mogu da se naprave u domaćoj radinosti, ali mogu uljani macerati - koji se prave tako što se biljka potopi u noseće ulje, poput maslinovog ulja, hladno ceđenog suncokretovog ulja...

„Tegla se napuni biljkom koje se preliju nosećim uljem. Ulje treba da bude dva prsta preko biljne sirovine. To se dobro zatvori, ostavi na tamnom mestu da stoji 40 dana do dva meseca. Nakon toga može da se procedi i koristi kao kvalitetan biljni preparat protiv kožnih oboljenja, ali i posekotina, rana i opekotina“, ističe Antonijević.

Vrlo je popularan macerat smilja – biljke koja deluje blagotvorno na kožu. Njen macerat može da se koristi kao melem.

Kantarion i hrastova kora sadrže veliku količinu tanina i mogu se koristiti za pripremanje kupki protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, kao i ekcema.

„Kupke se pripremaju na sledeći način – potrebno je pola kilograma ovsa, sedam ili osam supenih kašika kantariona ili hrastove kore i to se sve prelije sa 6 litara ključale vode. Promešate, poklopite i ostavite da stoji dva sata. To onda možete dodati vodi za kupanje“, objašnjava Antonijević.

Za regeneraciju kože, kako kaže, treba pomenuti neven, gavez i bokvica, od kojih druge dve sadrže lantoin koji direktno stimuliše stvaranje novih ćelija kože.
MarketingNajnovije vesti