Lekovi Foto: pxhere
Život

Promene koje ukazuje na nedostatak vitamina B12

Izvor: 
N1 Pet, 19/08/2022 - 09:27Nedostatak vitamina B12 postao je čest zdravstveni problem u svetu. On može da nanese ozbiljnu štetu zdravlju i da dovedu do problema kako kožnih tako i neuroloških.

Na nedostatak vitamina B12 mogu da upućuju četiri dela tela – dlanovi, ruke, noge i stopala, kako navodi Nacionalna zdravstvena organizacija Ujedinjenog Kraljevstva, piše Times of India.

Ljudi mogu da dožive, kako objašnjavaju, čudne osetćaje u tim delovima tela, što se zove parastezija, kao što su trnci, bockanje, peckanje i žarenje. Uglavnom su bezbolni  i javljaju se iznenada, bez upozorenja.

Nedostatak vitamina B12 može da prouzrokuje i oralne probleme poput crvenila i natečenosti jezika, ali i čireve u ustima.

Ostali simptoma su: poteškoće sa vidom, ekstremni umor, slabost mišića, problemi sa pamćenjem i razumevanjem i depresija.

Ako razvijete neke od ovih simptoma potrebno je da posetite lekara, poručuju stručnjaci. Rizičnoj grupi pripadaju stariji ljudi, deca, vegani, vegetarijanci i dijabetičari.

Kako bi se prevenirao ovaj problem potrebno je jesti hranu koja sadrži vitamin B12 kao što je meso, riba, sir, jaja, mleko i žitarice.
MarketingNajnovije vesti