Foto: pixabay
Život

PUTIN: Rusija registrovala prvu vakcinu protiv koronavirusa

Izvor: 
Tanjug Uto, 11/08/2020 - 18:31

Rusije Vladimir Putin objavio je danas da je registrovana prva ruska vakcina za korona virus.

"Jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv korona virusa", rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade, prenele su ruske agencije.

Putin je naveo da je vakcinu primila i jedna njegova ćerka.

"Posle prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan 37 i to je bilo sve", rekao je Putin.

On je dodao da se njegova ćerka oseća dobro i da ima visok nivo antitela, prenosi agencija TASS. Predsednik Rusije je izrazio je nadu da će se vremenom pojaviti više vakcina protiv korona virusa.

Prvu rusku vakcinu protiv koronavirusa zajednički su razvili istraživački institut Gamaleja i rusko ministarstvo odbrane.

Stručnjaci: Ruski potez lakomislen i bezobziran

Vest da je Rusija prva registrovala vakcinu protiv novog virusa korona preneli su svi svetski i regionalnni mediji i izazvala uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje, koji kažu da je teško verovati u vakcinu za koju nisu objavljeni svi podaci iz tih ispitivanja.

Odlučna da bude prva u svetskoj trci u razvoju vakcine protiv pandemijske bolesti covid-19, Rusija tek treba da sprovede kliničko ispitivanje širokih razmera koje će rezultirati podacima o tome deluje li - a to je, prema imunolozima i stručnjacima za zarazne bolesti, "lakomisleni" potez, prenela je Hina.

"Rusija zapravo provodi eksperiment na nivou velike populacije", kaže Ajfer Ali, specijalista za ispitivanja lekova u britanskoj “Warwick BS ”.

Ona kaže da takvo munjevito odobravanje može značiti da se moguće negativne nuspojave vakcine neće otkriti. A one, iako verovatno retke, mogle bi biti teške, upozorava ona.

Fransoa Baloks, stručnjak genetskog instituta pri Universitetskom koledžu u Londonu, kaže da je to "lakomislena i blesava odluka".

"Masovno vakcinisanje sa neprimereno testiranom vakcinom je neetično", kaže on i dodaje da "bilo koji problem s ruskim programom vakcinisanja bi bio poguban i s negativnim učincima na zdravlje, a i zbog toga što bi odložio prihvatanje vakcine u populaciji".

Njegove reči potvrđuje i Deni Altman, profesor imunologije na Imperial koledžu u Londonu, koji kaže da bi kolateralna šteta primene vakcinne za koje se ne zna je li sigurno i efikasno bilo "nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema".

U ovom trenutku desetak proizvođača lekova širom sveta, koji razvijaju vakcinu, provodi ispitivanja mogućih cjepiva na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetine hiljada dobrovoljaca.

Nekoliko njih, koji su najviše odmakli poput Moderne, Pfizera i AstraZenece, nadaju se da će do kraja godine znati da li su njihove vakcine sigurne.

Svi će objaviti rezultate ispitivanja i podatke o sigurnosti vakcine, koje će podneti nadležnim telima u SAD, Evropi i drugđe na proveru.

Rusko je ministarstvo zdravlja odobrenje izdalo pre takvih ispitivanja koja obično označavaju treću fazu ispitivanja i uključuju hiljade ispitanika.

Takva ispitivanja smatraju se neophodnim preduslovom za dobijanje odobrenja za stavljanje u promet vakcine.

Peter Kremsner, stručnjak nemačke univerzitetske bolnice u Tubingenu, koji radi na kliničkom ispitivanju vakcine CureVac , kaže da je ruski potez bezobziran.

"Normalno da je potrebno testirati veliki broj ljudi pre odobravanja vakcine", kaže on i ističe da misli da je “bezobzirno to učiniti ako nisu testirani mnogi ljudi."

Stručnjaci ističu da izostanak objavljivanja podataka o ruskoj vakcini uključujući kako je napravljena i detalje o sigurnosti, imunom odgovoru i može li sprečiti infekciju covid-19 ostavlja u mraku naučnike, zdravstvene vlasti i javnost.

"Nemoguće je znati je li ruska vakcina efikasna bez podnošenja naučnih podataka na analizu", kaže Keit Nail, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na britanskom univerzitetu u Notingemu.
MarketingNajnovije vesti