Foto: Pexels
Život

Saveti za prvo putovanje avionom sa bebom

Izvor: 
S. Stanković Ned, 26/02/2023 - 09:13Prelep odmor je pred vama, a do destinacije na koju idete treba da letite avionom. Naizgled, sve deluje sjajno, ali vama veliki nemir stvara činjenica da ćete na taj let prvi put krenuti sa svojom bebom.

Let sa bebom može delovati kao zastrašujuće iskustvo za nove roditelje. Međutim, ukoliko se pre samog polaska dovoljno informišete i adekvatno pripremite za sve nepredviđene situacije - putovanje može proći glatko i bez stresa.

U ovom tekstu ćemo pokriti neke od najvažnijih informacija koje treba da znate kako bi vaš prvi let sa bebom bio uspešan. Zato bez brige, naoružajte se strpljenjem i nastavite da čitate naše instrukcije.

Šta pripremiti pre leta?

Transfer od i do aerodroma je jedna od bitnijih stavki kada planirate putovanje avionom. Pri dolasku na aerodrom i odlasku sa njega, svi žele da se osećaju što udobnije, a to je posebno važno ako imate malo dete. Kako ne biste menjali prevoz i previše čekali, parkirajte se na aerodromu pre nego što krenete na let, a vaše vozilo će vas spremno dočekati pri povratku sa puta.

Ako možete, pokušajte da prilagodite vreme leta sa periodom kada vaša beba obično spava. Ukoliko budete imali ovu mogućnost i malo sreće, beba će možda prespavati ceo let.

Dok se pripremate za put, takođe je važno da spakujete sve što će vašoj bebi biti potrebno tokom leta. Evo nekoliko osnovnih stvari koje treba poneti:

marama za nošenje bebe (kengur nosiljka)

pelene

maramice

dodatna odeća

male igračka ili knjiga

cucla

flašica sa vodom

portikla

Napravite kontrolnu listu osnovnih stvari koje treba da ponesete. Obavezno spakujte više odeće i hrane nego što je bebi za toliko vremena obično potrebno. Potrebno je da ih spakujete pažljivo, u već određenim dimenzijama, a na sajtu avio kompanije potražite detaljne informacije o tome. Mala, poznata igračka ili knjiga može pomoći vašoj bebi da ostane mirna tokom leta.

Razmislite o tome da ponesete nosiljku ili kolica za bebe. Nosiljka ili kolica mogu biti spas, posebno ako imate presedanje, dugu šetnju do kapije ili je vaš let odložen.

Proverite smernice avio-kompanije o putovanju sa bebom. Potrebno je da se uverite da znate sva njihova pravila o kolicima, sedištima, ručnim torbama i prtljagu.

Većina avio kompanija nudi mogućnost da deca do 2 godine sede u krilu svog roditelja, dok je karta za njih besplatna ili se plaća 10-30% od ukupne cene. U ovom slučaju uglavnom nemate pravo na dodatni prtljag za bebu, osim čvrste nosiljke i kolica na sklapanje, ali je naravno to uvek potrebno proveriti sa avio kompanijom. Pazite na činjenicu da dete mora imati do 2 godine u trenutku leta, a ne u momentu kupovine karte.

Ukoliko možete da birate sedište, najkomotnije će vam biti na onom do prolaza i u prvom redu, jer su ona prostranija, a osećaj turbulencije je manji. Pre leta proverite i da li je moguće da dobijete prioritet prilikom ukrcavanja kako bi vaš proces ulaska u avion sa bebom trajo kraće.

Kako će izgledati sam let?

Kako biste imali manji strah od nepoznatog, važno je da se znate unapred kako će okvirno izgledati let.

Kada stignete na aerodrom, ukoliko postoji ta mogućnost, dobićete priorite za ukrcavanje, a ponekad i posebne šaltere za porodice.

Promene u vazdušnom pritisku tokom poletanja i sletanja mogu biti neprijatne za bebe, posebno ako su prehlađene. Da biste ih umirili, pokušajte da ih dojite ili im ponudite flašicu. Takođe, može da pomogne i cucla.

Ako vaša beba postane nervozna tokom leta, pokušajte da ostanete mirni i ponudite utešne reči ili gestove. Ovo je normalna reakcija na promene vazdušnog pritiska i ona će proći. Osim toga, možete pokušati da hodate gore-dole pored prolaza kako biste umirili svoju bebu.

Hranjenje bebe tokom leta

Hranjenje bebe tokom leta može biti izazov, ali je važno da beba bude sita i hidrirana. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da lakše nahranite bebu tokom leta.

Ako dojite, razmislite o tome da nosite udobnu odeću koja se lako skida i da ponesete pokrivač za dojenje. Većina avio kompanija pruža usluge zagrevanja flašica. Nemojte se plašiti da tražite pomoć od stjuardesa za zagrevanje flašica ili pripremu mlečne formule.

Letenje sa bebom, kao i čitav odmor, mogu biti izazovna iskustva, ali ne moraju da bude stresna. Ukoliko se pripremite za put, shvatite šta sve možete da očekujete tokom leta i vodite računa o potrebama vaše bebe, možete učiniti putovanje udobnije sebi, ali i svojem detetu.

Imajući na umu ove savete, bićete dobro opremljeni za svoj prvi let sa bebom. Srećan vam put!
MarketingNajnovije vesti