majka i dete Foto: pxhere
Život

Šest pitanja koja ne treba da postavljate mamama odojčadi

Izvor: 
RTS Pon, 01/08/2022 - 09:15Kada sam se porodila ušla sam u vajber grupu u kojoj je bilo još 200 žena koje su nedavno postale mame. Ispostavilo se da smo sve u okolini imale osobe koje su bile pune netraženih saveta i još manje traženih pitanja koja su zadirala u intimu. Ovo su najčešća.

 

Da li dojiš i propratna pitanja

Prednosti dojenja nisu samo nutritivne, zdravstvene, imunološke, razvojne, već i psihološke, socijalne, ekonomske. Majčino mleko je uvek dostupno - i besplatno, a količina i sastav mleka su prilagođeni bebi. Nije zgoreg podsetiti na to baš danas, kada počinje Svetska nedelja dojenja.

Većina mama želi da doji, ali mnoge u porodilištu ne dobiju adekvatnu pomoć kako bi u tome uspele - bebe donose site i uspavane ili laktacijske sestre nisu tu kada su potrebne.

Za posledicu to često ima da mama još u početku dobije mastitis, dojke su čvrste, beba zato teško sisa i zato dobije dohranu. Neretko epilog bude manje od mesec dana dojenja, ragade, temperatura, antibiotici, a to što nisu uspele da doje doživljavaju kao sopstveni neuspeh.

Meni je, srećom, u porodilištu pomogla pedijatrijska sestra, a laktacijska je došla dva puta - oba puta kada beba nije bila sa mnom.

Zato, ako vam se ne kaže, nemojte da pitate.

Prema podacima iz 2018, u Srbiji tek malo više od polovine novorođenčadi dobije svoj prvi podoj u toku prvog sata od rođenja, a isključivo dojene dece mlađe od šest meseci ima 12,8 odsto.

Zašto ne daš detetu dohranu/mleko ti je slabo

Ne postoji mama u mojoj okolini kojoj neko iz najbolje namere i želje da joj pomogne, da se naspava, nije preporučio da da bebi dohranu. 

Međutim, nijedan roditelj ne želi da mu dete bude gladno, a nije svakoj mami početak dojenja lak. Ako prokomentarišete da je dete mršavo, ili, još gore, da ga majka izgladnjuje uskraćujući mu dohranu, možete naneti veliku štetu upravo toj bebi.

Moja beba je, na primer, rođena sa manjom gramažom od standardne i neonatolog je preporučila da joj posle svakog podoja ponudim dohranu, umesto da bebi što češće nudim da sisa, kako bi podstakla laktaciju. Postoje razlozi zbog kojih je neophodno da beba pije formulu, ali ovo svakako nije bio - jer je beba napredovala više od 30 grama dnevno po izlasku iz bolnice, bez dohrane.

Srećom, meni su pomogla predavanja laktacijskih sestara koja sam slušala pre porođaja, kao i saveti patronažne sestre. Znala sam da mleko ne može biti "slabo", već je baš onakvo kakvo mom detetu treba (jednoj mami je čak svekrva prilazila i stiskala joj bradavice kako bi proverila kakvo joj je mleko!).

Generacija mojih roditelja je, s druge strane, masovno deci davala formulu, pa ni ne čudi što misle da je to za decu dobro kao i dojenje, kao i da će zbog toga "noću lepo da spava" - kao da nije normalno da se bebe bude noću.

Zašto ga još dojiš?

Iz nekog razloga, ljudi uzimaju sebi za pravo da procenjuju koliko mama treba dugo da doji. Šest meseci smatraju da je taman koliko treba, jer beba tada, prema njihovom mišljenju, uveliko jede sve.

S druge strane, preporuke SZO su da bebe sisaju do druge godine života, a da se tek sa šest meseci počne sa uvođenjem nemlečne ishrane.

Ja sam dojila godinu i po dana. Mislim da sam time pomogla detetu ne samo da lepo napreduje, već i da ojača imunitet, da se lakše nosi sa bolestima, dojenje mu je neretko pružalo i utehu i omogućilo da se povežemo. Prestala sam sa dojenjem kada sam videla da je on za to spreman, a bila sam spremna i ja. A ne kada baba-tetka-strina misli da je za to vreme.

Detetu je hladno, zašto ga ne utopliš

Više puta sam posećivala mame kod kojih je u sobama bilo zagušljivo jer se prozor ne otvara, da se beba ne prehladi. Mama u majici, a beba u dugim rukavima pod ćebetom, sa kapom na glavi.

Iz meni nepoznatog razloga, u našem narodu postoji uvreženi strah da je detetu hladno, iako su preporuke da soba u kojoj beba boravi treba da bude 18-22 stepena. 

Zašto ne staviš bebu da sedne

Danas se mnogo više zna o razvoju beba nego ranije, a informacije su dostupne na svakom koraku. Budući da društvene mreže pamte šta ste sve pretraživali, ako ste mama novorođenčeta, gotovo je nemoguće da vam ne izađu profili koji se bave temom razvoja bebe.

Generacije naših mama su stavljale bebe da sednu, okružene jastucima, umesto da čekaju da se bebe same posednu. One nisu znale drugačije. Ipak, to ne znači da treba da se vrši pritisak da mame danas rade isto tako, jer će im, tobože biti lakše, ne znajući kakve sve to posledice može da nosi sa sobom.

Ako se prate razvojni pokazatelji, vidi se da se bebe tek između sedmog i desetog meseca posednu, njihova kičma za to nije spremna ranije.

Zašto beba još ne ide na nošu

Kada sam ja bila beba, mama mi je stavljala tetra pelenu i švedsku pelenu, a pelene za jednokratnu upotrebu korišćene su samo kada se išlo kod lekara (a te pelene nam je kupovala tetka iz Nemačke). Danas su takve pelene mnogo pristupačnije, a održavanje higijene daleko lakše.

Ipak, našim roditeljima, bakama, dekama, tetkama je normalno da se beba čim počne da sedi stavi na nošu. To postaje naročito nezgodno kada oni i čuvaju bebu i počinju da rade po svom uverenju, iako se roditelji tome protive.

Na sajtu Halo bebe ima čitav spisak znakova koji vam govore da je beba spremna za navikavanje na nošu, odnosno spisak znakova koji pokazuju da treba da pričekate.

Ako dete ne dopušta da mu se skinu pelene, ako sedne sa punim pelenama, bez znakova neprijatnosti i krije se u ćošku dok kaki - sačekajte uprkos dobronamernim savetima. 

 
MarketingNajnovije vesti