Vakcine Foto: pixabay
Život

Slovenački lekar dobio obe doze vakcine pa se zarazio, evo kako je to moguće

Izvor: 
Hina Sub, 27/02/2021 - 12:44

Slovenački lekar, zaposlen u Kliničkom centru u Mariboru, ponovo se zarazio virusom korona nakon što je prethodno bio vakcinisan sa dve doze vakcine, potvrdili su u sredu u drugoj najvećoj slovenačkoj bolnici.
 
Kako je prenela televizijska stanica POP-TV, reinfekcija je moguća jer nijedna vakcina nije sto odsto delotvorno, a nakon potvrde zaraze PCR testom postupili su po predviđenom protokolu i obavestili epidemiologe.
 
Spomenuti lekar nedavno se vratio iz Afrike pa se pretpostavlja da se možda inficirao zaraznijim južnoafričkim sojem virusa, što još nije potvrđeno.
 
Kako je u sredu na redovnoj konferenciji vlade o stanju epidemije kovida19 izjavila mikrobiolog Tjaša Žohar Čretnik iz Nacionalne laboratorije za zdravlje, životnu sredinu i hranu (NLZOH), za sekvencioniranje genoma virusa i potvrdu soja mikrobiolozima je potrebno najmanje nedelju dana, a u Sloveniji do sada nije zabeležen nijedan slučaj južnoafričke varijante.
 
Analize moguće prisutnosti varijanti, odnosno novih sojeva, rade se izdvajanjem deset odsto pozitivnih uzoraka s PCR testiranja, a do sada je pronađeno i potvrđeno ukupno 35 slučajeva britanskog soja te nijedan slučaj južnoafričke ili brazilske verzije, pa se pretpostavlja da novi sojevi u Sloveniji nisu jako prošireni.
 MarketingNajnovije vesti