Jabuke
Život

Spadaju u voće najbogatije kalijumom i gvožđem, imaju težak ukus, ali enormno jačaju organizam

Izvor: 
B92 Sub, 19/02/2022 - 09:43Sigurnos ste mnogo puta čuli koliko su jabuke zdrave za organizam, rekli su vam i da ne treba da ih ljuštite jer su svi vitamini baš ispod kore. Međutim, divlje jabuke su ubedljivo nešto posebno, ukus je sigurno mnogo drugačiji, ali postoje načini da ih ipak pojedete a da sačuvate njihov kvalitet.

Obične jabuke sigurno mogu da vam pomognu u smanjenju rizika od raka, gojaznosti, bolesti srca, dijabetesa i utiču na poboljšanje brojnih tegoba vezanih za varenje.

Ali, divlje jabuke jačaju ceo organizam, imaju veliki uticaj na ukupan metabolizam, deluju antimikrobno i protivupalno, njena vrednost kalorija je 76 kCal.

Odavno je poznato da konzumacija divlje jabuke pomaže da se zaspi i da je efikasnija kao pomoć u eliminaciji oksalne kiseline u slučaju kamena u bubregu.

Svakako divlje jabuke imaju prednost u odnosu na kultivisane jer im je hemijski sastav ujednačeniji.

Divlje jabuke sadrže gvožđe, jabučnu kiselinu, pektin, šećere, voćne kiseline, vitamine A, B1 i C, flavonoide i minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i mangan, gluten, skrob i mnoge druge materije.

Zbog svoje kiselosti, voće se retko jede, ali se može konzumirati osušeno, a dobre su i za pravljenje kompota i jabukovog sirćeta.
MarketingNajnovije vesti