Vakcinacija Foto: pixabay
Život

Šta podstiče antivakserske stavove?

Izvor: 
Radio slobodna Evropa Uto, 11/01/2022 - 19:49Kognitivni ili spoznajni faktori, uključujući bolje sposobnosti analitičkog zaključivanja, više naučno zaključivanje i više kognitivne funkcije, povezani su s pozitivnim stavovima prema vakcinama, pokazalo je istraživanje japanskih naučnika "Naučna pismenost povezana sa stavovima prema vakcinama protiv kovida19". Oni s višim u odnosu na niži obrazovni nivo obično se manje dvoume o vakcinaciji protiv kovida19, piše Radio slobodna Evropa.

U svetu je zaključno s 10. januarom 2022. godine dato oko 9,4 milijardi doza vakcina protiv kovida19.

Međutim, značajan je broj onih koji i dalje odbijaju vakcine. Kao jedan od razloga, stručnjaci iz Australije navode i neuspešno shvatanje osnovnih matematičkih i kritičkih koncepata, odnosno nepravilno tumačenje statističkih podataka koje podstiče histeriju antivaksera.

Šta sve utiče na stavove o vakcinaciji?

Brojna istraživanja pokazala su da su nivoi obrazovanja povezani s odbijanjem ili oklevanjem kad je riječ o vakcinaciji protiv kovida19.

Osim toga, kognitivni faktori, uključujući više veštine analitičkog zaključivanja, veće veštine naučnog zaključivanja (sposobnost razumevanja statističkih informacija kao što je "uzročnost naspram korelacije") i više kognitivne funkcije (mereno različitim kognitivnim testovima uključujući verbalno deklarativno pamćenje) bili su povezani s pozitivnim stavovima prema vakcinama protiv kovida19.

Ovi nalazi sugerišu da bi naučna saznanja mogla biti povezana sa stavovima o vakcinama protiv kovida19, pišu japanski naučnici u gore pomenutoj studiji.

Oni su u studiji ispitivali ulogu naučne pismenosti na stavove prema vakcinama protiv kovida19 i preventivno ponašanje.

Naučna pismenost je kognitivni faktor koji prikazuje objektivno znanje o nauci.

Model informacijskog deficita pretpostavlja da nedostatak naučne pismenosti pridonosi negativnim stavovima prema znanosti.

Na primer, oni koji imaju niže ocene naučne pismenosti skloni su pokazivati negativne stavove prema vakcinama.

Ceo tekst možete pogledati OVDE.

 
MarketingNajnovije vesti