Šećer kocka Foto: pixabay
Život

Šta se dešava sa telom nakon što samo sedam dana ne jedemo šećer?

Izvor: 
eKapija/zadovoljna.hr Sub, 18/09/2021 - 07:26


Slatkiši i hrana bogata šećerom omiljeni su mnogima od nas. Međutim, da li ste znali da ako izbacite šećer iz ishrane u telu se događaju značajne promene?
 
Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mleku i ostalim namirnicama dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko ovih namirnica. Međutim, industrijski obrađeni i rafinisani šećeri mogu biti velika opasnost. Njihovim izbacivanjem iz izhrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje.
 
Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, dogodiće vam se brojne pozitivne promene, piše portal Zadovoljna.hr.
 
 
Šta se događa nakon prve nedelje?
 
Nakon što prestanete da konzumirate šećer na samo nedelju dana, u vašem telu dogodiće se jedna od dve stvari.
 
- Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, verovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.
 
Šećer je naposletku zavisnost, a većine zavisnosti ne možemo se rešiti ako pre toga ne osetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedelju dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete osetiti žudnju za šećerom, teskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.
 
Te posledice se obično smanjuju već nakon prve nedelje, ali zavisno od nivoa zavisnosti od šećera, mogu potrajati dodatnu nedelju ili dve.
 
- Ako je vaš unos šećera umereniji i ako ste se prebacili na ishranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebalo bi da počnete da se osećate prilično dobro.
 
Bićete manje spori, količina energije tokom dana biće stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.
 
 
Šta se događa nakon mesec dana, a šta nakon godinu?
 
Nakon mesec dana bez šećera vaša želja za dezertima će nestati, a umesto toga pojačaće se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom.
 
Ako izdržite celu godinu bez šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Telo će vam se prilagoditi na funkcionisanje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo verovatno ćete izgubiti i kilograme.
 
Napominjemo da u sklopu jednog takvog stila života možete s vremena na vreme priuštiti nešto slatko. Cilj je većinu vremena jesti zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite "slatki izuzetak", to ne bi trebalo da vas omete na vašem putu.
 
Kada se vaš organizam očisti od veštačkih šećera prestaćete stalno osećati glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovari.
 MarketingNajnovije vesti