trudnica Foto: pixabay
Život

Šta sve treba da znate pre nego što isplanirate letovanje u trudnoći

Izvor: 
Bebac Uto, 19/07/2022 - 09:16Odmor u toku trudnoće doprineće vašem zdravlju, ali znajte pre putovanja potrebno je da se posavetujete sa svojim lekarom koji će vam objasniti koji su rizici od putovanja u trudnoći.

Sami u automobilu - bez problema do šestog meseca

Imate urednu trudnoću, dakle mena problema kada je vožnja automogila u pitanju. Mere predostrožnosti, jer su trudnice podložnije trombozi, jesu redovne pauze i rastezanje. Redovno provetravajte auto ili uključite klimu jer je u automobilu uvek toplije. Tokom puta uzimajte tečnosti i ne zaboravite da pravite pauze na dva sata kako biste prošetali.

Ukoliko se brinete na koji način vazdušni jastuk reaguje kada dođe do sudara, znajte da on ne može ugroziti bebu. Airbag se uključuje pre zatezanja pojasa, pri samom udaru, št dovodi do toga da vas ni pojas neće prejako zategnuti oko stomaka.

Bonus savet: Nemojte često da vozite

Trudnički stomak svake nedelje sve više raste, a sposobnost kretanja buduće majke biva ograničena.Zbog toga postoji mogućnost da će trudnica reagovati sporije i manje fleksibilno. Zato bi trebalo, da kada god je to moguće, nakon šestog meseca trudnoće volan radije prepustite u tuđe ruke.

Putujete avionom? Nema problema!

Putovanje avionom je najbrže i ono će vam najviše prijati. Tokom trudoće možete leteti sve do 36. nedelje trudnoće, ali nakon 28. nedelje avio kompanija zahtevaće potvrdu od lekara, piše Bebac.

Savet je da prilikom ukrcavanja napemenete da ste trudni kako bi dobili prvi red u kom komforno možete ispružiti noge. Tokom leta pokušajte da ustanete barem jednom u jedan sat i da se razgibate par koraka, čime ćete rasteretiti vene i sprečiti trombozu. 

Udobno do cilja - odaberite putovanje vozom

Za trudnicu je železnički prevoz najudobnije prevozno sredstvo budući da joj omogućava da u svakom trenutku ustane i prošeta. Ako vas brine truckanje, nema razloga za to. Ono ne može da naškodi plodu. Ukoliko putovanje traje duže, obavezno uzmite spavaća kola da biste se odmorili, pijte dovoljno tečnosti jedite redovno.

Vežbe tokom putovanja

-pijte vode jer je to dobro za prokrvljenost

- sedite tako da možete ispružiti noge 

- protežite se 

-kružite stopalima i nožnim prstima

-sigurnosni pojas postavite ispod stomaka
MarketingNajnovije vesti