Vakcina Foto: pixnio
Život

SZO: Omikron se širi brže od delta soja, vakcine bi mogle biti manje efikasne

Izvor: 
Ria novosti Ned, 12/12/2021 - 20:20Novootkrivena varijanta omikron verovatno se širi brže od delta soja, navela je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u tehničkom izveštaju, dodajući da vakcine mogu biti manje efikasne.
 

"Omikron se širi brže u Južnoj Africi gde je cirkulacija delte bila niža, ali se takođe čini da se širi brže od delta varijante i u drugim zemljama gde je incidencija delte visoka, kao što je to slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu", saopštila je SZO, pozivajući se na preliminarne dokaze.

Dodali su i da zbog promene u spajk proteinu, postoje sugestije da bi vakcine mogle biti manje efikasne.
Istraživanje koje je u petak objavila Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva pokazalo je da je kompletna vakcinacija (dve doze) manje efikasna protiv simptomatske bolesti sa omikronom nego sa originalnim sojem kovida 19 ili delta varijantom.
 
Međutim, otkriveno je da je "umerena do visoka efikasnost vakcine protiv blage infekcije od 70 do 75 odsto primećena u ranom periodu nakon buster doze".
 
SZO je pak, saopštila da još postoje veoma ograničeni podaci o efkasnosti vakcina protiv omikrona i o tome koliko je uopšte ozbiljna nova varijanta.
 
Dok su južnoafrički istraživači rekli da postoje neke indicije da je omikron manje opasniji od delte i da je većina slučajeva u EU blaga "i dalje je nejasno u kojoj meri omikron može biti manje virulentan", navodi se u tehničkoj belešci.
 
Istraživači iz Velike Britanije upozorili su u subotu da bi trebalo preduzeti dalje mere za sprečavanje prenošenja, navodeći da bi omikron mogao brzo da postane dominantna vrsta kovida 19 u zemlji i izazvati desetine hiljada dodatnih smrtnih slučajeva do proleća.
 
Omikron je prvi put identifikovan kao zabrinjavajuća varijanta krajem novembra, a od tada je identifikovan u 63 zemlje.
 MarketingNajnovije vesti