Noć na ulici Foto: pexels
Život

Treća smena: briga o bezbednosti na prvom mestu

Izvor: 
S. Stanković Pon, 01/08/2022 - 00:19Treća smena većini nije ideal kojem teže. Međutim, mnogi nemaju izbora ili se opredeljuju za rad noću jer se satnica bolje plaća. Bilo kako bilo, pre nego što se zaputite u treću smenu, važno je da dobro odmerite nekoliko faktora. Uzmite u obzir da će vam se ritam spavanja potpuno poremetiti. To je nekako i očekivano, budući da je logično da ćete spavati danju, a raditi noću.

Ipak, mnogi zanemare važnu činjenicu da većina sveta funkcioniše upravo suprotno. Dakle, nije samo da ćete morati pronaći dobre roletne za zaštitu od sunca i čepiće za uši protiv buke - okolina jednostavno nije prilagođena vašim navikama. Ako komšija buši u dva sata poslepodne i ni čepići nisu od koristi, ne možete zakucati na vrata i žalite se što prave buku u “nevreme”. Mada zvuk bušilice i čekića nikada i nikome ne prija, potpuno je legitimno da neko u svom domu u dva sata poslepodne obavlja sitne ili krupne popravke. Vaša okolina jednostavno živi punim tempom kada vi pokušavate da spavate, a spava u toku vašeg radnog dana i to ništa ne može da promeni.

Promene bioritma mogu dovesti i do psihosomatskih tegoba, pa su poteškoće s varenjem i hormonalni problemi prilično česta pojava kod radnika treće smene. Ako vam tegobe dodatno ne otežaju spavanje, imajte na umu da ćete svaki poslić koji se tiče administracije, nabavku, viđanje s dragim ljudima, morati da zakazujete u vreme koje biste inače odvojili za spavanje. Kao što rekosmo, svet jednostavno nije krojen po potrebama i željama radnika treće smene. Čak je i zakonom regulisan ritam i satnica noćnog režima, a zapošljavanje uključuje i proveru zdravstvenog stanja osobe koja će biti angažovana za rad noću.

S vedrije strane, ima i onih koji se odlično snalaze u trećoj smeni. Svoj dan vrhunski organizuju, nemaju lak san, koncentracija im je u piku u noćnim satima, a vikende koriste za druženja. Poremećen ritam spavanja i ishrane na njih ne ostavlja traga i treća smena za njih stvarno predstavlja pun pogodak. Međutim, bez obzira da li vam je rad u trećoj smeni najgora noća mora ili ostvarenje sna, uvek morate misliti o bezbednosti.

Opasnost pri odlasku i povratku s posla

Radnici treće smene su u zanimljivom položaju - za njih je kritičan i odlazak na posao i povratak s istog. Radnicima druge smene obično se savetuje oprez prilikom povratka kući, budući da se vraćaju u kasnim večernjim satima. Međutim, radnici treće smene radni dan započinju u kasnim večernjim satima, a radni prostor napuštaju tokom ranih jutarnjih sati i to umorni, iscrpljeni, smanjene koncentracije i usporenih refleksa. U pitanju su osobe koje sve vreme moraju misliti o svojoj bezbednosti jer se lako mogu dovesti u opasne situacije. Mnogi koriste automobil kao prevozno sredstvo, što znači da im je neophodna vrhunska koncentracija u periodima kada telo, po pravilu, zahteva odmor i opuštanje.

Pored toga, broj nasilnih napada usled pokušaja krađe naglo raste tokom kasnih noćnih i ranih jutarnjih časova, dakle baš kada radnici treće smene cirkulišu na putu ka poslu ili sa posla. U takvim situacijama su brzi refleksi i hitro razmišljanje važan faktor, a ako ste sanjivi ili umorni sigurno neće biti u top stanju.

Baš iz tog razloga je važno da tokom radnog dana preduzmete određene korake i osigurate svoju bezbednost.

Mere predostrožnosti koje preporučujemo radnicima treće smene

Ako radite noću, vama je više nego ikome drugom, važno da održite budnost i koncentrisanost. Zbog toga je savet da povremeno komunicirate s kolegama kako biste se razbudili i umereno konzumirate napitke poput kafe i čaja, koji će pomoći da održite nivo energije.

Nemojte se libiti ni da lagano izvežbate pre napuštanja kancelarije. Ne morate držati tegove kraj radnog stola, nekoliko čučnjeva i poskakivanja su sasvim dovoljni da vas razdrmaju. Pojedine radne organizacije su čak uvrstile i popularnu igru “dan-noć” kao obaveznu preventivnu meru za radnike treće smene.

Od pomoći će biti i umivanje tokom radnog vremena i pre nego što napustite radni prostor. Hladna voda će ubrzati cirkulaciju i osetićete osveženje.

Ako postoji opcija, na posao i sa posla putujte s kolegama. Bez obzira da li se zajedno vozite automobilom ili gradskim prevozom, boravak u društvu će sprečiti da zaspite i ostaćete fokusirani. Ukoliko možete, javite nekome da ste pošli kući.

Odlična opcija je i nabavka legalnih sredstava za samoodbranu kao što su biber sprej ili elektrošoker. Panik taster je takođe odlična spravica koja se lako može smestiti u džep ili torbu i biće vam od velike koristi u kritičnim slučajevima.

Ako na posao idete peške, izbegavajte mračne prolaze i uvek se krećite osvetljenim i prometnim ulicama. Hodajte brzo i odlučno. Baterija telefona neka uvek bude puna, a važne brojeve (policija 192, hitna pomoć 194, vatrogasci 193) namestite kao speed dail opciju na telefonu.

Bezbedni kod kuće

Kada stignete kući s posla, spremni ste za svoju rutinu, koja se verovatno umnogome razlikuje od rutine vaše okoline. Međutim, ako već godinama radite u trećoj smeni, verovatno vam više nije problem da se prilagodite svetu koji nije krojen prema vašim merama i lako ćete utonuti u san.

Iako je vaš dom vaša sigurna oaza, vodite računa da niste potpuno bezbedni čak ni kada pređete kućni prag. Moderni sigurnosni sistemi su tu da garantuju vrhunsku bezbednost i u vašem domu. Savremeni sistemi tehničke zaštite nude vrhunsku fleksibilnost, pa se lako prilagođavaju vašim željama i potrebama. Budući da su radnici treće smene praktično celonoćno odsutni iz svog doma, važno je da obezbede svoj životni prostor. Takođe je od velike koristi i opcija upravljanja sigurnosnim sistemom s udaljenih lokacija. Kompanija Videomont nastoji da u svoju ponudu uvrsti isključivo vrhunska sigurnosna rešenja renomiranih svetskih proizvođača i da na taj način svojim klijentima garantuje sigurnost dok se zasluženo opuštaju u svom domu.

Da zaključimo, treća smena nije za svakog, ali joj se možete prilagoditi i nastaviti život prema svojim pravilima. Najvažnije je da sve vreme mislite na bezbednost i da uložite u sopstvenu sigurnost.

 
MarketingNajnovije vesti