Vakcine Foto: pixabay
Život

Vakcina protiv koronavirusa već u oktobru?

Izvor: 
Tanjug Sre, 22/04/2020 - 11:00Jedan švajcarski imunolog je, prema sopstvenim navodima, razvio kandidata za vakcinu protiv koronavirusa, koja bi, nakon uspešnog testiranja, mogla možda već da se koristi tokom ove godine.

Martin Bahman sa univerzitetske klinike u Bernu namerava da potrebne studije i proces odobrenja prođe što je brže moguće, da bi već u oktobru u Švajcarskoj mogla početi masovna vakcinacija.

Nadzorna komisija u zdravstvu „Svismedik" potvrdila je razgovore sa Bahmanom i drugim istraživačima koji rade na vakcini protiv koronavirusa.

„Vremenski plan je veoma optimističan, ali nije nemoguć", rekao je portparol Svismedika Lukas Jagi, prenose mediji na nemačkom govornom području.

On je ukazao da će, zbog hitnosti usled pandemije, proces odobrenja trajati ne mesecima, već nedeljama, prenosi bečki dnevnik "Esterajh".

Ako budu svi uslovi za odobrenje ispunjeni odluka će biti moguće pre kraja godine, najavio je on.

Prvo manje testiranje na ljudima, prema Bahmanu, počeće u julu.

„Pridržavamo se svih propisa, samo što ćemo proces ubrzati", rekao je on.

Svismedik ističe da u određenim slučajevima, kada postoji bolest opasna po život, kao što je aktuelna, postoji mogućnost davanja vremenski ograničnog odobrenja pre završetka kliničke studije.

Prvi rezultati studije, koja obuhvata tri faze, pokazaće delotvornost vakcine, kao i da li ima opasne efekte.

Bahman, prilikom izrade svoje vakcine, polaže na čestice slične virusu, koje u telu izazovu reakciju odbrane, čime se podstiče imuni sistem da se u slučaju infekcije uspešno bori protiv virusa.

Na sličnoj osnovi deluju i vakcina protiv Papiloma virusa (HPV) i hepatitisa B.
MarketingNajnovije vesti