Vakcine Foto: Rhoda Baer
Život

Vakcinacija protiv koronavirusa neće biti obavezna za sve

Izvor: 
Tanjug Pet, 24/04/2020 - 17:28Vakcinacija protiv korona virusa neće biti obavezna za sve, a prioritet će imati stariji građani i hronični bolesnici, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon i dodao da će vakcina protiv Kovida 19 u Srbiji najverovatnije biti dostupna za oko godinu dana.

Kon je na redovnoj pres konferenciji rekao da će se procena u vezi sa vakcinacijom doneti na osnovu situacije u trenutku kada vakcina bude dostupna, kao i na osnovu procene imuniteta, sprovedenih istraživanja i niza drugih okolnosti.

"Vakcina će verovatno biti dostupna za oko godinu dana, nekima verovatno i ranije, ali ne i nama'', rekao je Kon.

Naglasio je da će se vakcinisati pre svega oni koji su najosetljiviji - stariji i hronični bolesnici, a za ostale će to, kaže, zavisiti od toga da li planiraju putovanja.

''Verovatno će tu biti nekih obaveza, ali na međunarodnom nivou. Mi ćemo kao zemlja moći da tražimo da i oni koji dolaze kod nas budu vakcinisani ili da imaju odgovarajuće testove'', naveo je epidemiolog. 

Napadi zbog vakcine deo posla   

Na pitanje novinara kako komentariše napade na njega na društvenim mrežama zbog zalaganja za vakcinaciju da to traje već decenijama i da je sastavni njegovog posla.

"To traje već decenijama, stvarno toliko, nije ništa novo. To je nešto što je sastavni deo posla", rekao je Kon na redovnoj konferenciji za medije.

Ne bih komentarisao, dodao je Kon.

Ko će biti vakcinisan odabraće se, istakao je Kon, pre svega prema podacima iz sadašnje epidemije iz čega će se jasno videti ko su najugroženiji.

''Vakcinacija se obično preporučuje i onima koji su u okolini onih koji su najugroženiji, ali o tom potom, to je još dosta daleko'', kazao je Kon.
MarketingNajnovije vesti