Apple Foto: pixabay
Život

Zaključajte fotografije: iPhone uvodi opciju koja čuva tajne korisnika

Izvor: 
nova.rs Sub, 11/06/2022 - 22:36Apple je nedavno predstavio svoj novi iOS 16 koji će biti dostupan svim korisnicima u septembru.

Pored manjih unapređenja i novog zaključanog ekrana, novi OS donosi značajnu opciju privatnosti o kojoj se ne priča mnogo.

Naime, Apple će od septembra dozvoliti korisnicima da „Hidden“ (Skriveno) album u svojim fotografijama zaključaju biometrijski tj. da ga zaštite otiskom prsta ili kratkim skeniranjem lica (Face ID). Albumu nakon zaključavanja ne može pristupiti niko osim vlasnika telefona, a pored „Hidden“, korisnici mogu zaključati i album sa nedavno obrisanim fotografijama.

Svaka fotografija koju korisnik sakrije u trenutnoj verziji iOS-a se samo premesti iz medijateke u "Hidden" album kome svako ima pristup. Novi iOS 16 po difoltu zaključava ovaj album, a korisnici mogu biti sigurni da su njihovi sakriveni video snimci i fotografije na sigurnom mestu.

Apple nije zvanično prezentovao opciju na WWDC 22 konferenciji, ali se ona nalazi na spisku ključnih karakteristika novog OS-a na sajtu kompanije. Developeri su takođe potvrdili da je opcija prisutna u Beta 1 verziji softvera za testiranje.

Apple na sajtu navodi da će ovi albumi podrazumevano biti zaključani i da se mogu otključati uz pomoć otiska prsta, lica ili lozinke koju je korisnik već postavio na telefonu. Korisnici mogu, kada ažuriranje bude dostupno u septembru, sami uključiti ili isključiti opciju tako što će u okviru podešavanja izabrati Foto, zatim „Koristi Face ID/ Touch ID“ (Use Face ID/ Touch ID).

 

 

 

 MarketingNajnovije vesti