Foto: Pixabay
Život

Zašto je jabuka tako posebna?

Izvor: 
B92/AKTIVAN.SI Čet, 10/03/2022 - 09:09Nadamo se da ste ljubitelj ovog voća, jer ono nudi mnogo blagodeti našem organizmu, o kojima možda niste razmišljali.

Ako jabuke, pak, do sada niste jeli u dovoljnoj meri, nudimo vam razloge da promenite tu naviku.

Kako biste ga regulisali, s vremena na vreme počastite se jabukom. Pokazalo se da hrana koja je bogat izvor flavanola, u koje se ubraja i jabuka, poboljšava rad kardiovaskularnog sistema.

Osiguravaju zdravu probavu

Istraživanja kažu da jabuke pozitivno utiču na korisne crevne bakterije. Odličan su izvor polifenola i vlakana.

Jabuke mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje srca

Prema studiji objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition, osobe s blago povišenim holesterolom koje su jele dve jabuke dnevno doživele su smanjenje LDL (lošeg) holesterola i širenje krvnih sudova, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Štite zdravlje zuba

Jedna jabuka dnevno ne samo da drži doktora na odstojanju, već možda čak i zubara. Žvakanje jabuke ne uklanja plak, ali sprečava bakterije da prežive u pljuvački – slično kao nakon pranja zuba, pokazalo je istraživanje.

Neutrališu mirise

Nakon obroka koji sadrži beli luk, počastite se jabukom. Učesnici istraživanja pili su vodu (kontrolna grupa), jeli jabuku (sirovu, sok, zagrejanu), salatu, listove nane ili pili zeleni čaj odmah nakon obroka. Sirove jabuke značajno su smanjile miris belog luka (dobro su delovali i sirovi listovi salate i nane), navodi portal "aktivan.si".

Mogu smanjiti rizik od nekih karcinoma

Nešto tako jednostavno kao što je jedenje jabuka može značajno smanjiti rizik od određenih karcinoma, pokazala je studija objavljena u Reviews on Environmental Health. Na primer, jedenje jedne ili više jabuka dnevno smanjuje rizik od raka debelog creva i povezano je sa smanjenim rizikom od raka pluća.

Mogu ublažiti upale u telu

Upala je uzrok mnogih hroničnih bolesti. Jedenje jabuka na dnevnoj bazi može ih pobediti. Jabuke su bogate antioksidansima, uključujući kvercetin, koji ima dokazano protivupalno delovanje.
MarketingNajnovije vesti