Život

Zašto se otvori za sipanje goriva nalaze na levoj ili desnoj strani?

Izvor: 
B92/revijahak.hr Čet, 05/08/2021 - 13:54
Standarda nema, a razlozi uglavnom imaju veze sa bezbednošću. Naime, proizvođači automobila prvenstveno su razmišljali o svojim matičnim tržištima.

Ako je upravljač sa leve strane vozila, poklopac rezervoara goriva je sa desne. Početna ideja je bila da se gorivo ne sipa sa one strane sa koje dolazi saobraćaj.

Takođe, vozaču je omogućeno da izađe bez problema iz automobila, jer se sa leve strane ne nalaze pumpe za gorivo.

Trenutni propisi zahtevaju da poklopac bude na najširem delu automobila, dalje od zona deformacije i da bude što više udaljen od vrućih delova izduvnog sistema ili električnih instalacija. To generalno znači da otvor za sipanje goriva mora biti relativno blizu putničkog prostora.

Sa desne strane su uglavnom poklopci na vozilima evropskih (osim Velike Britanije) i američkih proizvođača automobila u Evropi (osim Velike Britanije) dok su sa leve strane poklopci na japanskim automobilima.

Ali ovo pravilo polako nestaje. Mnogi brendovi deo su danas neke od velikih međunarodnih automobilskih grupacija, sa zajedničkim mehaničkim platformama. Setite se samo francuskog Renaulta i japanskog Nissana koji blisko sarađuju.

Kod nekih marki nema pravila pa jedno vozilo ima poklopac na levoj, a drugo na desno strani (Peugeot 208/308). Ukoliko iz nekog razloga ne znate na kojoj je strani poklopac kada želite da sipate gorivo, pogledajte merač goriva na instrument tabli.

U mnogim automobilima postoji strelica u okviru pokazivača koja označava gde se otvor nalazi - levo ili desno.

 
MarketingNajnovije vesti