Pranje ruku Foto: pexels
Život

Zbog čega su sapun i voda bolji od sredstva za dezinfekciju ruku?

Izvor: 
N1 Sub, 18/04/2020 - 09:30Ako nemate pristup vodi i sapunu, sredstvo za dezinfekciju ruku može efikasno ukloniti deo bakterija na koži ili ih učiniti neaktivnim, kaže mikrobiolog Alek Berezov.
 
Ono što je važno je da bi ono trebalo da sadrži bar 60 odsto alkohola kako bi bilo delotvorno u borbi protiv koronavirusa, kao i da bi ga trebalo iskoristiti pre isteka roka trajanja.
 
Čim se sredstvo za dezinfekciju ruku otvori, ono počinje da gubi svoju efikasnost. Razlog tome je što je alkohol lako ispariv.
 
Nakon što se sredstvo otvori, količina alkohola će se smanjivati. Ako koncentracija alkohola padne ispod 60 odsto, gubi se njegova efikasnost.
 
Rok trajanja sredstva za dezinfekciju ruku je otprilike tri godine, od trenutka otvaranja. Iako imaju rok trajanja, ako nemate drugog izbora, sredstvo za dezinfekciju ruku kome je prošao rok može da se iskoristiti. I malo alkohola je bolje nego ništa, piše Insider, prenosi N1.
 
Ako bočica nije otvorena, ali je prošao rok trajanja, on će i dalje biti efikasan, ali ne u istoj meri kao onaj kome rok nije istekao.
 
Da ne biste rizikovali, ipak je bolje prati ruke sapunom i vodom, nego koristiti sredstvo za dezinfekciju.
 
Stručnjaci savetuju da se kod kuće sredstvo za dezinfekciju koristi samo na površinama kako bi se smanjio broj virusa koje možete pokupiti dodirom, a da se za pranje ruku koriste sapun i topla voda. Sredstvo za dezinfekciju neće u potpunosti očistiti ruke, već će samo ubiti bakterije i viruse na njima.
 MarketingNajnovije vesti