Foto: pixabay
Život

Zeleno svetlo za oksfordsku vakcinu: Testiranja pokazuju da je bezbedna, u toku proizvodnja dve milijarde doza

Izvor: 
Tanjug/RTS/Novosti Pon, 20/07/2020 - 18:42Eksperimentalna vakcina protiv kovid-19 koju je razvila kompanija AstraZeneka bezbedna je i proizvela je imuni odgovor u kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi kod zdravih dobrovoljaca, pokazali su podaci.

Vakcina, nazvana AZD1222 , koju su razvili AstraZeneka i naučnici sa britanskog Univerziteta u Okfordu, nije izazvala ozbiljne neželjene efekte i dovela je do imunološke reakcije u vidu antitela i T-ćelija, pokazuju rezultati ispitivanja objavljeni danas u medicinskom časopisu Lanset, prenosi Rojters.

"Nadamo se da to znači da će imunološki sistem upamtiti virus, tako da će naša vakcina dugoročno štititi ljude", rekao je glavni autor studije Endrju Polard sa Univerziteta u Oksfordu.

"Međutim, potrebno nam je više istraživanja pre nego što potvrdimo da vakcina efikasno štiti od infekcije SARS-CoV-2 (kovid-19) i koliko dugo ta zaštita traje", rekao je Polard.

AstraZeneka je među vodećim kandidatima za vakcinu protiv pandemije koja je odnela više od 600.000 života, zajedno sa vakcinom koju razvijaju kineske kompanije Sinovak Biotek, Sinofarm i američka Moderna.

AstraZeneka je potpisala sporazume sa vladama širom sveta za isporuku vakcine ukoliko se pokaže efikasnom i dobije regulatorno odobrenje.

Kompanija je saopštila da neće pokušati da profitira od vakcine tokom pandemije.

Naučnici kažu da vakcina izaziva manje nuspojave, ali neke od njih mogu se smanjiti uzimanjem paracetamola, bez ozbiljnih neželjenih efekata od vakcine, prenosi agencija.

Naučnici ističu da još nije vreme da se proglasi stoprocentni uspeh. Britanska vlada je već naručila 100 miliona doza ove vakcine.

U svetu je u toku proizvodnja dve milijarde doza.

 
MarketingNajnovije vesti